Fogyatékos emberek problémáiról  

Mint köztudott az országban egyre nagyobb számban vesztik el munkahelyüket a  megváltozott munkaképességű emberek. Ebből sajnos Szolnok városa  sem kivétel.

A sérült emberek foglalkoztatása természetesen két fajta lehet. Vannak akik  szinte teljes értékű munkát tudnak letenni az asztalra, (valós termelést végezvén) de vannak kiknek munkavégzése lassú és nem termeli ki a foglalkoztatásukhoz szükséges fedezetet. Sajnos ez utóbbi csoport az akik utcára kerülnek, még nagyobb terhet róva a családokra. Nem lenne szabad átnézni a probléma fölött, hiszen igen sok embert érint.

Visszatérve a fiatalok helyzetére, telefonon beszéltem Vörösné Békési Klárával a nappali ellátást nyújtó  Szolnoki Liget Otthon vezetőjével. Elmondta, hogy foglalkoztatójuk teltházas (20 fő),  újabb jelentkezőket nem tudnak fogadni, pedig legalább 20 fő adta be hozzájuk kérelmét. Ezek a fiatalok hála Istennek szép kort is megérhetnek így sokáig veszik igénybe az intézmény szolgáltatását. Tehát az újak bekerülése szinte lehetetlen. 

Van még egy ellátatlan terület. Azok a szülők akik halmozottan sérült gyermekeket fiatalokat nevelnek családjukban még nagyobb nehézségekkel találják magukat szemben. Az ilyen gyermekek  ellátása hosszú távú feladat és az egész családra nagymértékben hat. A szülőknek állandóan segédkezniük kell az alapvető szükségletek kielégítésében, s ahogy a gyermek nő a fizikai megterhelés is nagyobb lesz. A  negatív hatások, és a leterhelés károsan hatnak a családok működésére. Az  állandó gondozás felügyelet felőrli őket, elszakadnak barátaiktól, sok esetben tönkre megy a házasságuk.

Anyagilag is gondban vannak, hiszen ebben az esetben az egyik szülő teljes mértékben a gyermekkel kell hogy foglalkozzon, de sokszor a másik fél is csökkentett munkarendben próbál dolgozni, hogy az otthoni terheket jobban meg tudják osztani.

 Nem elég a törvényben előírt heti 3 óra kötelező fejlesztés sem. A szülők szerint ez még a szintentartáshoz sem elegendő. Szerintük a társadalom nem áldoz rájuk, mert fölöslegesnek ítéli meg a segítséget (úgysem javul az állapot akkor meg minek finanszírozni) 

Kapcsolatunk van néhány családdal akik jelezték felénk  e gondjaikat, s nem utolsó sorban arról számoltak be, hogy igen nagy szükség lenne egy nappali ellátást nyújtó helyre, ahol alkalmakét fogadnák gyermekeiket. Ezt a szolgáltatást akkor szeretnék igénybe venni, amikor ügyes bajos dolgaikat kell intézni, illetve társas kapcsolataikat (családi és baráti) szeretnék erősíteni esetleg menteni.

A Kamasz-Tanyára 2 család már be is jelentkezett, kik nagy örömmel veszik már azt is, hogy délelőtt néhány órára felügyelet alatt lehet gyermekük. Fontos lenne elfogadni és megérteni, hogy NEM akarják intézetbe vinni gyermeküket. Áldozatos munkájukat értékelni és segíteni kellene.

Kapcsolat

5000 Szolnok, Nyúl u 2
+36 56 220 173
kamasztanyaszolnok@gmail.com
18829761-1-16

Támogatóink