KAB-MÉ-16-C-25645  

POREND – PROJEKT (KAB-MÉ-16-C-25645)

emmi_logo

A Szociális Cirkusz Szolnokon 3 civil szervezet együttműködésével

A Kamasz-Tanya Gyermek és Ifjúsági Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közreműködésével, speciális kábítószer-prevenciós programot valósít meg Szolnok Városában a Vasutasok Otthona Szolnoki Egyesület és a Széchenyi Lakótelepért Szabadidő, Kulturális és Sport Egyesület együttműködésével.

A projekt során a célcsoportot adó (egy roma közösségi házból, illetve egy elsősorban hátrányos helyzetű roma gyerekek által látogatott közösségi házból bevont) függőnek nem minősülő, de annak korai jeleit mutató, illetve a drogfogyasztással erősen veszélyeztetett gyerekeket/fiatalokat (6-18 éves) egyéni és csoportos foglalkozások során, egy speciális intervencióval, a SZOCIÁLIS CIRKUSZ módszerével készítjük fel a hétköznapok túlélésére és egy kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, pozitívabb jövő kialakítására. A speciális módszer megismertetése mellett kiemelten foglalkozunk a közösségépítéssel, valamint a családi háttér megerősítésével.

A szociális cirkusz egy olyan integrációs módszer, amit már Európa szerte alkalmaznak hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatására. Nem más, mint a cirkuszi művészetek részvételen alapuló használata eszközként, a társadalmi integráció előmozdítására. A szociális cirkuszban a zsonglőrködés mellett a vidámság a cél. Fiatalok és gyerekek, együtt tanulnak és gyakorolnak, együtt dolgoznak egy-egy előadáson, közben pedig fejlődnek egyénileg és a társas együttműködés terén is. 

A cirkuszi mozgások, a különböző technikák elsajátítása és gyakorlása hozzásegíti a fiatalokat ahhoz, hogy javuljon önértékelésük, hogy elhiggyék és megtapasztalják, hogy hatást tudnak gyakorolni a külvilágra, hogy cselekedeteiknek igenis van jelentősége, értelme, és eredménye. Kitartást, önkifejezést, indulatkezelést tanulnak, növekszik motivációjuk az élet számos területén. 

A szociális cirkusz egy eszköze a szociális munkának, ami sokféle célcsoport számára jelenthet egy újszerű és hatékony megközelítési módot.

A program neve: PorEND, mely a kábítószerrel való „leszámolás”-t és a megelőzést jelképezi.

A projekt keretein belül drog-prevenciós és szülői készségfejlesztő foglalkozásokat tartunk és rendszeresen meglátogatjuk a résztvevők családjait. A fiataloknak megfelelő felkészítés után fellépési lehetőséget biztosítunk, a legjobbakat pedig egy budapesti tanulmányi kirándulással lepjük meg az INspirál Cirkuszközpontba és bepillanthatnak a Fővárosi Nagycirkusz porondja mögé is.

Szakembereinket a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke, Gallyas Veronika készíti fel a foglalkozások vezetésére.

A közvetlenül elért célcsoport mellett szeretnénk, ha programunk minél szélesebb rétegben szólítaná meg, a hasonló élethelyzetben lévő gyerekeket/fiatalokat/családokat. Ezért a projekt során werk és riportfilmeket forgatunk melyekben, a résztvevők mondják el saját tapasztalataikat, ők beszélnek félelmeikről, sikereikről. Megosztják gondolataikat a világról és arról, hogy ők maguk hogyan látják magukat benne. Végigkövethetjük változásukat, kiteljesedésüket. Együtt nevethetünk és sírhatunk velük. E rövid, személyes, online megszólítás által a Széchenyi lakótelep lakosságán túl számos családot elérhetünk az ország bármely táján. 

A PorEND-projekt zárásaként egy szakmai konferencia keretén belül osszuk meg tapasztalatainkat a szakemberekkel és a médiával.

Projektünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közreműködésével valósul meg